top of page
Writer's pictureskydreamhobby

Miten valita oikean servo?

Sopivien servojen valitseminen lennokkiin ei ole niin vaikeaa kuin kuvitellaan.

Servot ovat "lihakset" jotka liikuttavat ohjainpintoja.

Erityyppiset servot soveltuvat paremmin erilaisiin sovelluksiin, jokaisella on vahvat jaheikot ominaisuutensa.

Tässä Blogi kirjoituksessa käyn läpi eri servo tyyppejä ja malleja, jotta pystyt helposti valitsemaan sopivat servot seuraavaan lennokkiisi.


Servojen tekniset tiedot:

Melkein jokaisen lennokin mukana tulee valmistajan suositus käytettävistä servoista, valitsisitpa ARF tai rakennussarjan. Servon ominaisuudet määritellään seuraavilla termeillä:

- Torque = Vääntömomentti

- Speed = Nopeus

- Dimensions= Mitat

- Weight = Paino

Servon nopeuteen ja voimaan (vääntö) vaikuttaa käytettävä jännite. Huomioithan että jos haluat käyttää 2S LiPo akkua vastaanotin akkuna ja käytät tavallisia servoja jotka on tehty 4.8-6.0V jännitteelle sinun pitää käyttää regulaattoria joka muuntaa jännitteen esim. 5.9V.


Vääntömomentti:

Vääntömomentti kertoo servon voimasta. Vääntömomentti määritetään kertomalla servovarteen vaikuttava voima etäisyydellä servon keskustasta.

Lennokin ohi kulkeva ilma yrittää aina saada ohjauspinnat liikkumaan. Servojen on "taisteltava" tämän ilmanvastuksen kanssa, jotta ohjauspinta liikkuu tai pysyy paikallaan.



Kun lennokin koko kasvaa, kasvaa myös ohjainpintoihin kohdistuva tuulen vastus. Tästä syystä suuremmat lennokit tarvitsevat voimakkaampia servoja kuin pienemmät lennokit. Lennokin koko ei kuitenkaan ole ainoa tekijä joka vaikuttaa tarvittavaan servon voimaan. Lennokin malli ja lennätys tyyli vaikuttavat paljon tarvittavaan vääntömomenttiin.


3D-lennokissa on erittäin suuret ohjainpinnat, jotka vaativat paljon enemmän vääntöä kuin saman kokoisessa traineissa. Lisäksi jos lennätys tyylisi on rauhallinen ja pehmeä tarvitset vähemmän vääntövoimaa kuin joku, joka haluaa lennättää agressiivista 3D liikkeitä.


Servon nopeus:

Servonopeus on määritelty vähimmäisajaksi joka servovarsi kiertää 60 astetta suurimmalla nimellismomentilla. Älä kuitenkaan mene halpaan, "huippunopeus" ei ole kuitenkaan tarkka mitta siitä. kuinka nopeasti servo reagoi tikun liikkeisiisi!


Servon mitat ja paino:

Sisälennokeissa käytetään pienimpiä servoja ja suurissa lennokeissa käytetään fyysiseti kookkaampia servoja. Ensimmäinen askel on löytää sopiva servo joka sopii lennokkiisi ja kyseiselle ohjainpinnalle voiman puolesta. Tämän jälkeen katsotaan ehdokkaista se servo jonka mitat ja paino soveltuu parhaiten lennokkiisi.


Servojen laakerit:

Servon akselia tukee joko kuulalaakeri tai holkki. Laakerilla varustettu servo toimii paljon sujuvammin ja kestää paljon kauemmin kuin holkitettu servo.

Useimmissa vakiokokoisissa servoissa on nykyään joko 1 tai 2 laakeria ulostuloakselilla. Monissa mikroservoissa ei ole laakereita, koska kuormat ovat liian pienet laakereiden lisätyn painon perustelemiseksi. Voimakkaat servot tarvitsevat kahdet laakerit johtuen suurten kuormien rasituksesta.


Servo rattaat:

Servon sisällä oleva moottori kääntyy paljon nopeammin kuin mitä servoa koskaan tarvitsisimme liikuttaa. Tästä syystä jokaisessa servossa on sarja hammaspyöriä, jotka vähentävät servovarren nopeutta. Kuten kaikissa vaihdevähennyslaitteissa, tämä aiheuttaa myös ulostuloakselin vääntömomentti on paljon suurempi kuin moottorin vääntömomentti.


Suurin osa servorattaista on valmistettu muovista (nylonista). Joskus liiallisen vääntömomentin aikana nämä muovihammaspyörät irtoavat. Hitec servo valikoimassa löytyy myös Karbonite (HB) servoja, Karboniitti rattaat ovat 4kertaa kestävämpiä kuin nyloniset.





Metalli rattaisia servoja löytyy monen laista.

Yleisin (MG) servot ovat varustettu alumiinista valmistetuilla rattailla. Nämä ovat hieman kalliimpia ja painavampia kuin Nyloniset. Ainoa haittapuoli lisätyn painon lisäksi on se että metallisten rattaat kuluvat ajan myötä ja aiheuttaa epätarkkuutta. Tämä kuluminen tapahtuu useimmiten hitaasti ja antaa runsaasti varoituksia toisin kuin nylon rattaisten servojen kohdalla. Onneksi servoihin on saatavana uusia ratassarjoja jotka ovat edullinen tapa uusia servo.

Hitecilla on valikoimassa myös Titaanisilla rattailla olevia servoja (TH) ja teräksisillä rattailla (SH).



Digitalinen vai Analoginen servo?

Fyysisesti molemmat servotyypit ovat samanlaisia, molemmissa on samanlaiset liittimet ja johdot. Ainoa ero on että digitalisessa servossa on mikroprosessori, joka muuttaa moottorin ohjauspulssien taajuutta.


Esim. haluat liikuttaa servoa vain vähän joten liikutat tuskin lähettimen tikkua keskialueelta. Tavallinen servo vastaanottaa sarjan lyhyitä täyden jännitteen pulsseja 50 kertaa sekunnissa. Nämä lyhyet hetkelliset jännitepulssit esiintyvät niin harvoin, että moottori ei edes reagoi. Lähettimen tikun liikkumisen määrä keskiasennosta, jota tarvitaan servon liikkumisen aikaansaamiseksi, kutsutaan servon kuolleena kaistana.


Jos lennätät traineria tai "perus" lennokkia, kuollut kaista ei ole mikään suuri juttu. Mutta jos lennätät esim 3D lennokkia niin silloin tarvitset digi servot.


Digitalisen servon mikroprosessori muuntaa signaalin lyhyemmiksi pulsseiksi taajuudella 300 kertaa sekunnissa, toisin kuin 50 kertaa sekunnissa alkuperäisessä PPM-signaalissa. Servon moottori pystyy reagoimaan pienempiin sauvan liikkeisiin, koska se vastaanottaa nuo hyvin lyhyet pulssit 6 kertaa useammin. Tämä antaa myös digitaliselle servolle paljon vahvemman pito voiman, koska se reagoi paljon nopeammin.


Mikäli tarvitset apua servon valintaan otathan rohkeasti yhteyttä.






Käytätkö itse enemmän digi tai analogisia servoja?

269 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page